Zašto odabrati elektronsku cigaretu

Inspirisan smrću oca, strastvenog pušača koji je bolovao od karcinoma pluća, farmaceut Hon Lik počeo je istraživati o mogućnosti proizvodnje cigarete koja nije štetna za zdravlje, ali ima sposobnost da zamijeni užitak koji pruža obična, duvanska cigareta. Dakle, ona nije trend modernog društva, nego značajno otkriće koje je nastalo gotovo prije pola vijeka, i to onda kada je zavisnost pušenja tretirana bez mnogo osuda, prepreka i zabrana. Uloga elektronske cigarete nije pomodarski trik koji ima svrhu zarade proizvođača, nego ulogu poboljšanja kvaliteta života, zdravlja, a pored toga i finansijsku uštedu.

elektronska cigareta

Elektronska cigareta vizuelno odaje utisak obične cigarete, ali se po mnoga toga razlikuje. Ono što je najbitnija razlika, jeste da ova cigareta predstavlja zdraviju alternativu za pušače, jer ne sadrži štetne sastojke, već se sastoji iz nikotina, biljnog glicerola i arome koja korisniku pruža izbor, omogućavajući tako isti užitak, ali na mnogo zdraviji način. Obična cigareta sadrži više od 4,000 hemijskih supstanci, te u odnosu na prethodne tri navedene, elektronska cigareta nesumnjivo je pametniji izbor u svakom mogućem segmentu. Sastojci tradicionalnih cigareta, poput katrana, ugljičnog monoksida, arsena, olova, i dr, štetni su i za konzumenta, a isto tako i za ljude u okolini, dok to nije slučaj sa elektronskom cigaretom. Pored toga što je neuporedivo manje štetna na zdravlje, ovu cigaretu, pored zabrana, moguće je konzumirati bilo gdje jer ne utiče štetno na okolinu, ne ostavlja neugodan miris, pepeo, dim, za njih nisu neophodni pepeljara niti upaljač.

Elektronske cigarete predstavljaju mikroelektronski sklop sastavljen iz tri dijela, a to su atomizer ili raspršivač, automatska ili manuelna baterija, te refil (punjenje) ili tank što zavisi od modela e – cigarete. Uz početni paket dobijaju se i svi ostali neophodni dijelovi poput punjača za baterije, punjenja, elektronske tekućine, i sl. Princip na kojem radi e cigareta jeste da se prilikom povlačenja dima automatski aktivira, i to tako što baterija aktivira raspršivač, a potom se stvara para koja se konzumira, a koja sadrži nikotin. Pored ovih automatskih, postoje i manulne baterije koje je prije upotrebe e – cigarete neophodno uključiti i pokrenuti proces.

Elektronske cigarete danas konzumiraju milioni bivših ovisnika o tradicionlnoj, običnoj cigareti, naročito u zemljama u kojima se na sve načine pokušava antipušačkim kampanjama uticati na ovaj problem, ili bar smanjiti broj pušača. Raznim i mnogobrojnim istraživanjima došlo se do rezultata koji dokazuju da je nivo dekontaminacije koji izazivaju elektronske cigarete minimalan i beznačajan kada je u pitanju zdravlje čovjeka, te da ga ne ugrožava.

DonChamberlain

One Comment

  1. Zanimljiv članak, mora se priznati. Valjalo bi malo ozbiljnije razmisliti o prelasku s klasičnih na električne cigarete. Dobar tekst.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *