YTONG građevinski materijal i njegova upotreba u svijetu

ytSvake godine u Šangaju, najturbulentijem kineskom gradu, održava se svjetska izložba arhitekture, a čiji je cilj buđenje ekološke svijesti u stanovanju. Ova izložba prosječno traje oko šest mjeseci, a učešće uzima oko 200 svjestkih zemalja među kojima su i zemlje regiona. Kako se na ovoj izložbi predstavljaju i različiti građevinski materijali, tako se direktno predstavlja i svjetski lider u proizvodnji porobetona Ytong (AAC – Autoclaved Aerated Concrete) jer se njime izrađuju zidovi za izložbene paviljone.Svake godine u Šangaju, najturbulentijem kineskom gradu, održava se svjetska izložba arhitekture, a čiji je cilj buđenje ekološke svijesti u stanovanju. Ova izložba prosječno traje oko šest mjeseci, a učešće uzima oko 200 svjestkih zemalja među kojima su i zemlje regiona. Kako se na ovoj izložbi predstavljaju i različiti građevinski materijali, tako se direktno predstavlja i svjetski lider u proizvodnji porobetona Ytong (AAC – Autoclaved Aerated Concrete) jer se njime izrađuju zidovi za izložbene paviljone.

Ytong se tako na Šangajskom svjetskom izložbenom centru predstavlja u najvažnijim segmentima izložbe i najpoznatijim korporacijama koje djeluju podsticajno i uspješno na razvoj arhitekture, a ujedno pokazuju i prethodna dostignuća na ovom polju. Bitno je pomenuti da se najznačajniji paviljoni koji se grade Ytong porobetonom postavljaju kao trajni objekti koji ostaju i nakon zatvaranja izložbe, a kasnije služe kao veoma važni građevinski uzori u ovoj mnogoljudnoj i uspješnoj zemlji.

Svrha sajma je da pruži viziju urbane sredine u budućnosti, a na taj način i mogućnostima koje vode ka tome u sistemu gradnje. Trajanje ove izložbe je od 1. maja do 31. oktobra.

yt1

Ova izložba na globalnom planu predstavlja ekonomiju, nauku i tehnologiju, a prva ovakvog karaktera održana je još prije 150 godina, pa je tako danas tradicionalni događaj svjetskih razmjera. Sa svih polja razmjenjuju se ideje i postignuća, a isto tako izlagačima se omogućuje predstavljanje i sopstvenih postignuća, ali i unapređivanje međunarodnih odnosa što je značajno za bilo kojeg izlagača i njegovo poslovanje.

Kao i sve što organizuje Kina, tako je i ova izložba nešto što obara sve svjetske rekorde zbog svoje veličine, obima i trajanja. Izložba se realizuje na površini oko 5, 28 kvadratnih kilometara, a na ovaj način Šangaj se predstavlja kao centar ekonomskog i kulturnog središta, te pokazuje svoj status u svakom mogućem smislu. U skladu sa idejom izložbe stalno se impliciraju i bolji uslovi života u gradu koji je domaćin sajmu.

Demonstracija energetske efikasnosti

Francuski paviljon koji je dio UBPA (Urban Best Practices Area), a pod nazivom Rhône-Alpes izuzetan je predstavnik primjene energetske efikasnosti u projektovanju i gradnji. Ovaj paviljon generalno prezentuje tzv. „zelenu gradnju“. Ovaj paviljon proteže se na oko 3000 m2, a u njegovoj gradnji postupalo se prema arhitektonskim principima modularnosti. Sam dizajn zasniva se na vrlo preciznim dimenzijama i mjerenjima, a prije svega kontroliše se ukupna potrošnja energije, a sve u cilju da se ostvari što veća efikasnost. Paviljon takođe koristi i tehnološka dostignuća poput onih koji omogućavaju pročišćavanje vazduha i to uz pomoć vegetacije i visokoproduktivnih ventilacionih uređaja. Ovaj sistem pokazao se izuzetnim, naime godišnja potrošnja energije ovog grandioznog objekta manja je od potrošnje jedne prosječne stambene zgrade. Paviljon ispunjava sve standarde, ekonomske i tehničke potencijale, ali i kulturne i turističke mogućnosti.

yt2

Za izgradnju ovog paviljona korišten je YTONG porobeton koji proizvodi šangajska fabrika, a prednosti ovog materijala su očigledne i tokom same neobavezne šetnje čak i onim laicima koji nisu upoznati sa njegovim specifikacijama. Jednostavno postavljanje i radnici koji to lako čine na očigled, bez napora, jednostavno oblikovanje i siječenje, postizanje odgovarajućih dimenzija bez mnogo truda i sa običnim stolarskim alatom. Ipak, najveće vrijednosti se uočavaju kada se dobije konačan izgled paviljona, a tada se može uvjeriti i u njegove termoizolacione prednosti, izuzetno niskoj provodljivosti toplote, kao i korištenju prirodnih materijala.

yt3

Ovaj paviljon odabrao je YTONG  porobeton jer je ušteda jedno od najvažnijih pitanja u Kini, a ujedno YTONG je jedina tržišna firma koja se bavi proizvodnjom građevinskog materijala koji ima karakteristike izolacije od toplote i hladnoće. Na ovom projektu postigao se zavidan rezultat lambda vrijednosti u iznosu 0,09, a treba pomenuti da u Kini ova vrijednost kod običnih projekata iznosi 0,11. YTONG je jedinstven materijal čija struktura podrazumijeva niz miliona malih pora, a kako vazduh ima vrlo nisku toplotnu provodljivost ovaj proces omogućava da se zadrži toplota unutar objekta, ali i doticaj hladnoće iz vanjske atmosfere, a isto tako i obrnuto tokom ljetnog perioda.

 

DonChamberlain

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *