ONO ŠTO NISTE ZNALI O PVC STOLARIJI

Stolarija napravljena od pvc materijala pojavila se na tržištu 1950. godine, a razvoj, napredak i modernizacije stolarije od ovog materijala odvijala se veoma brzo. Procentualno na tržištu Nemačke prema aktuelnoj statistici PVC je zastupljen u 54%, dok je drvena stolarija zastupljena sa 26%, aluminijumski prozori 17%, a ostali materijali i druge kombinacije oko 3%.

Stolarija napravljena od pvc materijala pojavila se na tržištu 1950. godine, a razvoj, napredak i modernizacije stolarije od ovog materijala odvijala se veoma brzo. Procentualno na tržištu Nemačke prema aktuelnoj statistici PVC je zastupljen u 54%, dok je drvena stolarija zastupljena sa 26%, aluminijumski prozori 17%, a ostali materijali i druge kombinacije oko 3%.
Razloga za ovaj podatak je mnogo, a pre svega zbog ekonomske i tehničke prirode, naročito nakon velike energetske krize koja se dogodila sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Takođe, bitan faktor je i pooštravanje zakonodavstva na polju toplotne izolacije, jer su prozori oko 20 i 30 % uzročnici topotnih gubitaka u odnosu na ukupni toplotni gubitak zgrade.


Osnovni evropski cilj je poboljšana toplotna izolacija
Kada je uvela Direktivu za energetske karakteristike zgrade, odnosno EPBD, Evropska Unija je imala cilj da uvede standarde za pasivne zgrade, kao i za zgrade čiji je utrošak energije ravan nuli, a koji su obavezni za sve nove zgrade. Pored toga, i utvrđivanje standarda za energetsku efikasnost kada je reč o obnovi već postojećih zgrada, a to sve do 2020. godine. Osnovni cij je da se poboljšaju energetske i toplotne karakteristike, te da sve nove građevine pokažu na koji način se postaje zgrada sa energetskim dobitkom, odnosno kako se proizvodi višak energije. Godine 1996. u nemačkom gradu Esenu izgrađena je poslovna zgrada Elektro-industrije (RWE), poznata i pod nazivom “Power-Tower”, a koja je posedovala karakteristike dotadašnjih tehničkih inovacija kao što su dvostruki omotač, prirodna ventilacija, inteligentna upotreba dnevne svetlosti, sunčeve toplote , takođe i uređaje za skladištenje energije, a sve u cilju da se smanjw zahtevi za energijom. Ipak, dokazano je da se najbolji efekat može postići poboljšavanjem energetske efikasnosti već postojeće zgrade.
Za sve navedeno presudni su sledeći faktori :
– toplotni gubici prolazom (koeficijent prolaza toplote U) i toplotnim mostovima (linearni koeficijent prolaza toplote)
– toplotni dobici (ukupan prolaz sunčevog zračenja g) i upotreba dnevne svetlosti (prolaz svetlosti E)
– gubici toplote ventilacijom su uzrokovani propustljivim omotačima zgrade i neophodnim minimumom izmene vazduha potrebnim za stvaranje zdravih uslova unutar prostorija koji se mogu smanjiti instaliranjem sistema za regeneraciju energije.
U Evropi je od 2002. godine na snazi EPBD, odnosno Energy Performance of Buildings Directive – Direktiva za energetske karakteristike zgrade, a koje predstavljaju osnovu za nemačke propise za očuvanje energije. Kako bi se opravdao napor za smanjenje potrošnje energije u zgradama usvojeni su rigorozni zahtevi za energetsku efikasnost, pa je tako u 2005. godini ona bila minimalna, a 2009. godine nakon donošenja nove EPBD directive ovaj koeficijent je smanjen na vrednost 0,9-1, 1 W/m2K.


Ovaj razvoj suočava industriju prozora , fasada i stakla sa sledećim zadacima :
– poboljšavanje toplotne izolacije
– svođenje gubitka toplote ventilacijom na minimum
– upotreba solarne energije
– smanjenje upotrebe veštačkog osvetljenja poboljšanom upotrebom dnevne svetlosti
– ušteda energije povezivanjem omotača zgrade sa servisom zgrade

 

DonChamberlain

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *