Klasifikacija izvorišta Vrnjačke Banje

izvorVrnjačka Banja predstavlja malo mesto, ali na čijem prostoru je lokalizovano sedam izvorišta termomineralne vode, od kojih se šest nalazi na prostoru samog lečilišta, dok se jedan izvor nalazi u okviru opštine.Vrnjačka Banja predstavlja malo mesto, ali na čijem prostoru je lokalizovano sedam izvorišta termomineralne vode, od kojih se šest nalazi na prostoru samog lečilišta, dok se jedan izvor nalazi u okviru opštine.

Mineralni izvor Topla voda smešten je u poznatom parku u centralnom banjskom jezgru Vrnjačka Banja, kod samog Rimskog izvora koji svedoči da je ovaj izvor pronađen još u davno vreme, te da je korišten u terapeutske svrhe. Voda sa ovog izvora je prozračna, bez boje, veoma malo mineralizovana, obogaćena natrijum hidrokarbonatom  i slabo kisele pH vrednosti.  Najjednostavnije mogla bi se definisati kao slabo kisela homeoterma čija temperatura je jednaka temperature ljudskog tela, po čemu je i specifična, a iznosi 36,6 ᵒC.

izvor5

Izvorište Snežnik smešten je nešto dalje od Vrnjačke reke. Voda sa ovog izvora je prozračna i žućkasta, obogaćena  kalcijumom, natrijumom, magnezijum hidrokarbonatom, slabo mineralizovana, generalno slabo kisela i slabo kisele pH vrednosti. Snežnik je hladni izvor.

Izvorište Jezero je lokalizovano kao i izvor Topla voda u banjskom parku, a negde na sredini puta između izvora Snežnik i Slatina. Voda sa ovog  je prozračna, bledo žute boje, veoma malo mineralizovana, natrijum hidrokarbonatna, slabo kisela hipoterma I slabo kisele pH vrednosti.

Izvorište Beli izvor smešten je u blizini ušća Lipovačkog potoka na mestu gde se uleva u Lipovačku reku. Voda sa ovog izvora je prozračna I bledo žute boje. Sadrži natrijum, kalcijum hidrokarbonat , slabo je mineralizovana i slabo kisela hipoterma, te slabo kisele pH vrednosti.

izvor1

Izvorište Borjak nalazi se na 700 m uzvodno uz korito Vrnjačke reke, od izvora Snežnik. Voda sa ovog izvora je bledo žute boje, veoma malo mutna, sadrži natrijum, kalijum hidrokarbonat , slabe pH kiselosti, slabo mineralizovana i kisela, te hladna.

DonChamberlain

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *